Aktuelt
Her finner du du nyttig lesestoff fra vårt faglige perspektiv. Vi holder deg oppdatert innenfor din sektor eller fagområde, på de til enhver tid aktuelle lovendringer og juridiske problemstillinger som når dagsorden.
Lytt til "Råd om rett" - våre siste podkaster finner du her 🎧
Midlertidig unntak fra godkjenningsordningen for bemanningsforetak som leier ut IKT-konsulenter: Hva betyr det for arbeidsgivere og oppdragsgivere?
19. desember 2024Endringene i inn- og utleiereglene har skapt utfordringer for næringslivet og vært mye omdiskutert den seneste tiden. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har nå sendt ut et forslag om å opprette en arbeidsgruppe for å undersøke hvordan konsulent- og rådgivernæringen fungerer. Det er også foreslått å innføre et midlertidig unntak fra reglene som krever at bemanningsforetak må være godkjente, for bemanningsforetak som driver med rådgivnings- og konsulenttjenester innen IKT. Forslaget er på høring frem til 29. januar 2025, og kan være viktig for arbeidsgivere og oppdragsgivere som trenger IKT-kompetanse.
Høyesterett endrer spillereglene i strandsonen, heldigvis
16. desember 2024For alle med en eldre brygge i strandsonen, startet desember med en tidlig julepresang fra Høyesterett. Brygga kan nå være lovlig.
Syntetiske aksjer – aktuelt som incentivordning for ansatte?
9. desember 2024I diskusjoner om incentivordninger for ansatte blir ofte syntetiske aksjer nevnt. Men hva er det egentlig? Hvilke fordeler og ulemper har syntetiske aksjer og hvilke skattemessige konsekvenser får det? Kan det være et alternativ til mer tradisjonelle incentivordninger for ansatte?
Financial Penalties as New Sanction for Breaches of the Alcohol Advertising Ban
5. desember 2024Due to a recent amendment of the Norwegian Alcohol Act, the Directorate of Health may since mid-September impose financial penalties for intentional and negligent breaches of certain provisions of the Alcohol Act, including the alcohol advertising ban.
Forkjøpsrett til aksjer ved fusjon og fisjon?
2. desember 2024Aksjelovens hovedregel er at aksjonærene i et aksjeselskap har forkjøpsrett ved «enhver form for eierskifte». Men hvordan stiller det seg når et aksjeeiende selskap overdrar aksjer ved fusjon eller fisjon, og hvordan kan man unngå uklarheter og tvister mellom aksjonærene?
Straffbare forhold i konkurs
25. november 2024Ved konkurs ser vi en uheldig tendens til at selskapets ledelse begår straffbare handlinger. Ifølge Økokrim er det i det mistanke om straffbare forhold i ca. 50 % av alle konkurser i Norge. Oppfølging av straffbare forhold i konkursrammede selskap er en viktig del av bobehandlingen.
Innstrammingene i innleiereglene er ikke direkte i strid med EØS-avtalen
21. november 2024Det har vært knyttet stor spenning til om regjeringen ville få kritikk for innstramningen i innleiereglene. I går kom EFTA-domstolen endelig med sin rådgivende uttalelse vedrørende hvorvidt innstrammingene i innleiereglene innebærer et brudd på EØS-avtalen. Uttalelsen har allerede fått bred mediaoppmerksomhet, og blitt møtt med varierte reaksjoner. Til skuffelse for flere, kom ikke EFTA-domstolen med en klar avgjørelse på spørsmålene fra Oslo tingrett og det er allerede full uenighet blant partene i arbeidslivet om hva som er den egentlige konklusjonen. Nå er det opp til tingretten å fatte en endelig avgjørelse.
Erstatning ved midlertidige støyulemper?
18. november 2024Det å bli ufrivillig nabo med et langvarig utbyggingsprosjekt kan både være forstyrrende og oppleves som en urimelig ulempe, men kan det gi deg krav på erstatning? Høyesterett har tatt stilling til spørsmålet, og gir tydelige begrensninger for erstatningsansvarets utstrekning ved forbigående anleggsarbeid.
Eiers rett til innsyn i boligselskapets virksomhet
4. november 2024Kan andelseier i borettslaget og sameier i eierseksjonssameiet kreve innsyn i bilag som gjelder driften av borettslaget. Hva så med styrets protokoller? Kan disse kreves fremlagt?
Forslag om å avvikle adgangen til bedriftsinterne aldersgrenser
1. november 2024Arbeidsgivere har i dag mulighet til å fastsette en bedriftsintern aldersgrense i virksomheten på 70 år. Det vil si at arbeidsforhold på nærmere vilkår kan bringes til opphør før arbeidstakerne oppnår arbeidsmiljølovens aldergrense på 72 år. Dersom virksomheten har fastsatt en bedriftsintern aldersgrense, vil dette normalt fremgå av arbeidstakernes arbeidsavtale.
Ønsker du våre oppdateringer?
Ja, takk!
Vi i Ræder Bing brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.