Forslag om innstramning i adgangen til midlertidig ansettelser for praksisarbeid

LinkedIn icon
articleCreated with Sketch.23. oktober 2024

I dag er adgangen til midlertidig ansettelse ved såkalt «praksisarbeid» ganske vid. Bakgrunnen for dette er at begrepet «praksisarbeid» er utydelig og vanskelig å tolke, og at det åpner for flere muligheter. Regjeringen har sendt ut på høring et forslag om klargjøring av bestemmelsen i arbeidsmiljøloven § 14-9, som hjemler midlertidig ansettelse ved praksisarbeid. Dette vil innebære en innskrenkning i dagens regelverk. Muligheten til å kunne påvirke dette går ut neste måned.

iStock-1443301982.jpg

Hva er formålet med regjeringens forslag?

Hovedregelen i norsk arbeidsliv skal være fast ansettelse. Som følge av dette har regjeringen gjennomført flere innstramminger i adgangen til midlertidig ansettelse, blant annet gjennom begrensninger i adgangen til innleie fra bemanningsforetak.

Det nye forslaget til regjeringen innebærer ytterligere begrensninger i adgangen til midlertidige ansettelser. Regjeringen ønsker ved forslaget å forhindre at midlertidig ansettelse for praksisarbeid skal fortrenge faste stillinger.

Ett av lovens unntak fra hovedregelen om fast ansettelse, er «praksisarbeid». Hva som regnes som «praksisarbeid» er presisert av Høyesterett i Rt. 2009 s. 578. Her viser Høyesterett til at praksisarbeid normalt skjer «i forbindelse med opplæring eller kvalifisering innenfor et fagområde», og at det «ofte [vil] være et utgangspunkt for videre utdannelse». Det er imidlertid ikke et krav at utdannelseselementet utgjør en «overveiende og nødvendig del av stillingens arbeidsområde».

Ifølge regjeringen er det uklart hva «praksisarbeid» egentlig betyr, og de mener derfor begrepet bør klarlegges og regelverket tilpasses. Konkret foreslås det at ordlyden i arbeidsmiljøloven § 14-9 andre ledd bokstav c skal endres fra «praksisarbeid» til «praksisarbeid underveis i et utdanningsløp». Vi kan imidlertid ikke se at det stilles krav om at praksisen må utgjøre en obligatorisk del av utdanningsløpet.

Hvilken betydning får forslaget?

Endringen innebærer at det bare er praksisarbeid som skjer underveis i et utdanningsløp som gir grunnlag for midlertidig ansettelse. Praksisarbeid kan derfor ikke brukes til spesialisering etter endt utdanning. Praksisarbeidet skal altså fungere som en forberedelse på yrkeslivet. Endringen vil ifølge regjeringen hindre at praksisarbeid brukes til generell kompetanseutvikling i arbeidslivet.

Etter innskrenkningene i innleiereglene i bemanningsbransjen har man sett eksempler på at bestemmelsen om praksisarbeid har blitt benyttet til å omgå innleiereglene. Dette «smutthullet» synes nå, dersom forslaget vedtas, å skulle tettes.

Begrensede unntak

Regjeringen foreslår at det i forskrift skal fastsettes begrensede unntak fra vilkåret om at praksisarbeidet må gjennomføres underveis i et utdanningsløp.

Unntaket gjelder for helsepersonell i spesialisering (herunder leger i første del av et spesialiseringsløp, slik som LIS-ordningen), deltakere i kommunale og fylkeskommunale traineeprogram og introduksjonsprogram etter integreringsloven.

Frist for å sende inn høringssvar er satt til 29. november 2024. Det er bra at Regjeringen vurderer det som positivt at praksis er viktig i utdanningsløpet, men ikke så bra at man skal fratas denne muligheten etterpå. Ræder Bing Arbeidsliv vurderer å sende inn et høringssvar basert på vår erfaring med betydningen dette har for våre klienter.

Send oss gjerne en e-post eller annet hvis du har synspunkter dere mener det er viktig å få frem.

Relaterte fagområder

Ønsker du våre oppdateringer?

Ja, takk!

Vi i Ræder Bing brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.

Laster....