Midlertidig unntak fra godkjenningsordningen for bemanningsforetak som leier ut IKT-konsulenter: Hva betyr det for arbeidsgivere og oppdragsgivere?
Endringene i inn- og utleiereglene har skapt utfordringer for næringslivet og vært mye omdiskutert den seneste tiden. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har nå sendt ut et forslag om å opprette en arbeidsgruppe for å undersøke hvordan konsulent- og rådgivernæringen fungerer. Det er også foreslått å innføre et midlertidig unntak fra reglene som krever at bemanningsforetak må være godkjente, for bemanningsforetak som driver med rådgivnings- og konsulenttjenester innen IKT. Forslaget er på høring frem til 29. januar 2025, og kan være viktig for arbeidsgivere og oppdragsgivere som trenger IKT-kompetanse.
Bakgrunnen for forslaget
Bakgrunnen for forslaget er endringene som Stortinget vedtok i desember 2022. Endringene, som trådte i kraft 1. april 2023, opphevet bant annet adgangen til å leie inn arbeidstakere fra bemanningsforetak ved «arbeid av midlertidig karakter», med unntak for helsepersonell og spesialiserte rådgivere og konsulenter. Videre ble det fra 1. januar 2024 innført en godkjenningsordning for bemanningsforetak, som krever at alle slike foretak må være godkjent av Arbeidstilsynet for å kunne drive virksomhet i Norge.
Samtidig ble definisjonen av arbeidstakerbegrepet presisert i arbeidsmiljøloven, med en ny presumpsjonsregel som innebærer at en person som utfører arbeid, skal anses som arbeidstaker med mindre oppdragsgiver kan bevise at det foreligger et oppdragstakerforhold. Dette skjerpede beviskravet var ment å hindre feilklassifiseringer og omgåelser av arbeidsgiveransvaret for arbeidstaker klassifisering.
Endringene har imidlertid skapt utfordringer, spesielt for selvstendige IKT-konsulenter som driver enkeltpersonforetak eller aksjeselskap alene. Disse konsulentene har opplevd å miste oppdrag fordi de ikke blir godkjent i bemanningsforetaksregisteret, noe som gir større konsulentselskaper en konkurransefordel. Stortinget har derfor bedt regjeringen vurdere et unntak for selvstendige IKT-rådgivere og konsulenter med spesialkompetanse, og foreslåtte midlertidige tiltak for å sikre at slike aktører fortsatt kan tilby sine tjenester.
Hva er foreslått?
Regjeringen foreslår to tiltak:
- Opprettelse av en partssammensatt arbeidsgruppe: Gruppen skal kartlegge kontraktsformer, identifisere utfordringer og foreslå tiltak for konsulent- og rådgivernæringen. Dette inkluderer selvstendige konsulenter som ikke ansees som bemanningsforetak etter dagens regelverk.
- Midlertidig unntak fra godkjenningsordningen for bemanningsforetak: Dette unntaket gjelder bemanningsforetak som kun driver utleie av rådgivnings- og konsulenttjenester innen IKT.
Hva innebærer forslaget?
Arbeidsgruppen
Formålet med arbeidsgruppen er å skaffe bedre oversikt over hvordan IKT-konsulenter og andre i lignende roller opererer. Dette er spesielt viktig fordi dagens regelverk har medført praktiske utfordringer for selvstendige konsulenter, som risikerer å miste oppdrag fordi de ikke er registrert som godkjente bemanningsforetak. Arbeidsgruppen vil inkludere partene i arbeidslivet og kan gi anbefalinger om lovendringer eller utarbeide veiledere for hvordan konsulent- og rådgivertjenester kan organiseres innen gjeldende regelverk.
Unntak fra godkjenningsordningen
Unntaket innebærer at bemanningsforetak som kun leier ut arbeidstakere til IKT-relaterte oppdrag ikke trenger godkjenning fra Arbeidstilsynet. Dette skal være et midlertidig tiltak i perioden arbeidsgruppen jobber med langsiktige løsninger.
Hensikten er å dempe konkurransevridningen mellom store konsulenthus og selvstendige konsulenter, og å sikre at offentlige og private oppdragsgivere kan innhente nødvendig kompetanse uten unødvendige barrierer.
Praktisk betydning for arbeidsgivere og oppdragsgivere som har behov for innleie av IKT-kompetanse
- Anbudsprosesser: Arbeidsgivere og oppdragsgivere kan utforme mer inkluderende anbud som ikke krever godkjenning i bemanningsforetaksregisteret for IKT-tjenester. Dette åpner for å hente inn selvstendige konsulenter på en enklere måte.
- Risikohåndtering: Arbeidsgivere og oppdragsgivere bør fortsatt være oppmerksomme på grensedragningen mellom arbeidstaker- og oppdragstakerforhold. Selv om unntaket gjelder, vil feilklassifisering kunne medføre krav om fast ansettelse.
- Langsiktig planlegging: Arbeidsgruppens arbeid kan resultere i regelendringer som krever tilpasninger i måten tjenester kjøpes inn.
Åpner for lignende unntak for andre bransjer
Forslaget er ment å gi midlertidig lettelse for selvstendige konsulenter og deres oppdragsgivere, men er bare ett steg i en større prosess for å avklare reguleringen av tilknytningsformer i arbeidslivet. Departementet har primært mottatt innspill om utfordringene innen IKT-bransjen. Det vurderes derfor som naturlig å avgrense unntaket til denne bransjen.
Samtidig utelukker departementet ikke at lignende problemstillinger kan ha oppstått i andre bransjer der det leies inn rådgivere og konsulenter med spesialkompetanse. Et bredere unntak, som dekker hele konsulent- og rådgivernæringen, kunne ha gjort regelverket enklere å praktisere.
Departementet har imidlertid valgt å begrense unntaket til de tilfellene der behovet har vist seg størst, nemlig innen IKT-bransjen, i påvente av arbeidsgruppens videre arbeid og kunnskapsinnhenting. Departementet ønsker likevel høringsinstansenes synspunkter på den foreslåtte avgrensningen.
Høringsfristen for å gi innspill er 29. januar 2025.
Relaterte artikler
- Når konsulenter blir ansatte: Hva kan de kreve etterbetalt?
- Sykefravær - Hva gjelder uten en IA-avtale?
- Bedriftsinterne aldersgrenser
- Bonusavtaler og bonusordninger
- Muligheter og begrensninger ved suspensjon, omplasseringer eller frivillige avtaler
- Rusmisbruk på jobben – Hva gjør du?
- Arbeidstid 4: Diverse spørsmål om arbeidstid
- Innstrammingene i innleiereglene er ikke direkte i strid med EØS-avtalen
- Arbeidsgivers sosiale arrangementer - Julebord!
- Heving av arbeidsforhold
Relaterte fagområder
Ønsker du våre oppdateringer?
Ja, takk!
Vi i Ræder Bing brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.