Bærekraft, ESG og geoøkonomi
Bærekraft har blitt stadig viktigere for virksomheter, investorer og andre interessenter som aksjonærer, ansatte, myndigheter, kunder, leverandører og lokalsamfunn. Utviklingen drives frem av politikk, lovgivning og markedskrav - både på nasjonalt og internasjonalt nivå. I dag handler bærekraft og ESG om mer enn bare politikk.
Det er avgjørende for bedrifter å integrere ESG i forretningsmodellen for å overholde lovpålagte krav, sikre finansiering, vinne offentlige anbud og i det hele tatt være en relevant markedsaktør. Virksomheter er pålagt en rekke konkrete ESG-rapporteringskrav og aktsomhetsvurderinger både etter EU-regelverk og gjennom norsk regelverk slik som den norske åpenhetsloven. Investorer prioriterer i økende grad bærekraft, noe som påvirkes av nye finansielle reguleringer som fokuserer på bærekraftige investeringer.
Mens ESG-krav er konkretisert gjennom spesifikk EU-regulering og nasjonale lover, må virksomheter og investorer også navigere i et krevende geopolitisk risikolandskap som per i dag ikke er fullt ut regulert. Økt geopolitisk spenning har fått konkret relevans for næringslivet, som må håndtere sårbarheter og risikoer som delvis reguleres av eksportkontroll, sanksjoner, investeringskontrollmekanismer, subsidier og andre statlige kontrolltiltak. Økonomisk gjensidig avhengighet medfører i dag sårbarheter og risikoer for nasjonal og alliert sikkerhet som fordrer at næringslivet må konfigurere forretningsstrategi og leverandørkjeder på nye måter.
Ræder Bing advokatfirma bistår våre klienter med å håndtere risiko og muligheter knyttet til ESG og geoøkonomi, noe som er avgjørende for virksomheters langsiktige bærekraft og konkurranseevne. Gjennom redusert risikoeksponering sikres langsiktig økonomisk gevinst, og det tilrettelegges for å tiltrekke seg de mest etterspurte samarbeidspartnerne.
Vi tilbyr blant annet følgende tjenester innen bærekraft, ESG og geoøkonomi
- Strategisk rådgivning innen bærekraft, ESG og geoøkonomi
- ESG-vurderinger (due diligence) ved transaksjoner og finansielle prosesser
- Utarbeidelse av retningslinjer og rutiner, inklusive opplæring av styre, ledelse og ansatte
- Kartlegging av ESG-regelverk for produkter og tjenester
- Risikoanalyse av geoøkonomisk regulering og kontrolltiltak som berører virksomhet og leverandørkjeder
- Taksonomirapportering og vurdering av selskapsaktiviteter mot EU-taksonomien
- Selskapers bærekraftrapportering
- Etterlevelse av åpenhetsloven med rutinedokumenter og sjekklister for svar på informasjonskrav og årlige aktsomhetsvurderinger og redegjørelser som publiseres innen 30. juni på egen hjemmeside
- ESG i offentlige anskaffelsesprosesser
- Bærekraftig finansiering
- Bærekraftig bygg og eiendom
Bærekraftige produkter blir normen – nye krav kommer
Hva betyr ny lov om bærekraftige produkter og verdikjeder for næringslivet?
Myndigheter og næringsliv må løse sikkerhetsutfordringer sammen
Regjeringen foreslår blant annet ny meldeordning for kontroll av utenlandske direkteinvesteringer. Slik kan det påvirke norske næringsdrivende.
Bærekraft og bruktsalg: Et skritt i riktig retning med foreslåtte endringer i brukthandellova
En økonomi med sirkulære verdikjeder er hot, «bruk og kast»-mentalitet er not. Dette har også politikerne fått med seg, og et steg på veien for et mer bærekraftig samfunn er de foreslåtte endringene i loven som regulerer virksomhet med brukte og kasserte ting (brukthandellova).
Investorers forventninger til selskaper de investerer i
Selskaper underlegges i økende grad lover og regler med rapporteringskrav som krever økt ressursbruk. Dette oppleves som besværlig. Det er imidlertid ikke bare myndighetene som følger opp hvorvidt selskapene etterlever regler og rapporteringskrav. Investorer er også interessert i offentlig tilgjengelig informasjon om hvordan «ståa» er i selskaper de har investert i eller vurderer å investere i.
Etablering av solcelleanlegg i leieforhold
Et økende fokus på bærekraftige løsninger har satt grønn energi til næringsbygg på dagsordenen. Dette har medført et økt behov for avtaler som regulerer forholdet mellom utleier som etablerer solcelleanlegg, og leietaker som mottaker av strøm.
Grønnere anskaffelser
I desember 2022 sendte Nærings- og fiskeridepartementet på høring et forslag om skjerpede miljøkrav i offentlige anskaffelser. Bakgrunnen er regjeringens uttalte målsetting om å redusere de norske klimagass- utslippene med 55 prosent i 2030, sammenliknet med verdiene målt i 1990. En mer strategisk bruk av offentlige anskaffelser skal bidra til å nå dette målet.
Lov om bærekraftig finans trer i kraft 1. januar 2023
Statsråd besluttet den 20. desember at lov om offentliggjøring av bærekraftsinformasjon vil tre i kraft fra og med 1. januar 2023. Selskaper som omfattes av de nye rapporteringsforpliktelsene må derfor sette seg inn i hva som vil forventes fremover i forbindelse med avlevering av virksomhetens årsregnskap.
På utsiden av EUs økonomiske sikkerhetsstrategi
Som EØS-medlem er Norge del av det indre marked, men ikke del av EUs nye økonomiske sikkerhetsstrategi. Det får regulatoriske konsekvenser for norske virksomheter.
Klimasinken i Bergen
Konkurransereglene skal bidra til effektiv bruk av samfunnets ressurser ved å fremme konkurranse mellom foretak. Dessverre viser det seg at de samme reglene kan skape trøbbel for ambisiøse mål om å redusere klimagassutslipp.
Kommunen har ikke adgang til å stille krav om fossilfrie byggeplasser
I utkast til ny Småhusplan foreslår Oslo kommune å kreve fossilfrie byggeplasser innenfor reguleringsplanområdet.
EUs taksonomi for bærekraftig finans – en grønn bølge eller bare nok et klassifiseringsverktøy?
Under årets Oslo Urban Week holdt Ræder et foredrag om EUs taksonomi og den nye lovens betydning fremover for aktører innen eiendomsbransjen. Sammen med representanter fra både eiendoms- og finanssektoren, Nordea og Møller Eiendom, så vi på en praktisk tilnærming og ulike problemstillinger knyttet til å håndtere de nye kravene under norske forhold.
EUs taksonomi og ny lov om offentliggjøring av bærekraftsinformasjon
Den 17. desember 2021 vedtok Stortinget ny Lov om offentliggjøring av bærekrafts-informasjon i finanssektoren og et rammeverk for bærekraftige investeringer. Den nye loven antas å få stor betydning for hvordan finansmarkedsaktører vil måtte rapportere på miljø og bærekraft i tiden fremover.
Kontaktpersoner
Charlotte Hafstad
Specialist Counsel
+47 465 12 541cha@raederbing.no
Ønsker du våre oppdateringer?
Ja, takk!
Vi i Ræder Bing brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.