Hundreåringen som ble ny på innsiden

LinkedIn icon
articleCreated with Sketch.15. januar 2016

I 2016 fylte Sjøfartsbygningen 100 år. Utvendig har jubilanten holdt seg forbausende godt. Innvendig var bygningen svært moden for oppgradering. Anders Utne har styrt den omhyggelige prosessen gjennom totalrenovering mot ny utleie.

Anders Utne på taket av Sjøfartsbygningen.jpg

Praten går lett med Anders. Anders forteller grundig om bakgrunnen og historien til bygget vi sitter i. Med en hundreåring på «gul liste», ble det mange møter med Plan- og bygningsetaten og Byantikvaren. 

-Hvordan har det seg at du som advokat har loset historiske Sjøfartsbygningen gjennom en total rehabilitering? 

– Vi har hatt både arkitekter og ingeniører med på laget. Min rolle har vært å representere eieren, Eckbos Legat, som daglig leder i Sjøfartsbygningen Eiendoms- og Investment AS. Mitt hovedfokus er det forretningsmessige, men i en oppussingsjobb til noen hundre millioner er det ikke til å unngå at man blir trukket inn i diskusjoner og beslutninger om valg av materialer og løsninger. Da nytter det ikke å sitte på kontoret og sende mailer. Du må ut på byggeplassen for å forstå hva det dreier seg om i praksis. Når jeg skal rapportere til styret må jeg ha full innsikt i hele prosessen, fra A til Å. Den innsikten får jeg kun gjennom å være «hands on» på et ganske detaljert nivå.

Hvor vanlig er det at advokater styrer byggeprosesser?

– Jeg vet ikke hvor vanlig eller uvanlig det er. I dette tilfellet er eiendomsbesitteren et legat med minimal administrasjon utover styret. Nå kjøper de mine tjenester som daglig leder i eierselskapet, men uten å pådra seg store faste kostnader. Min rolle skaleres etter behov. 

Anders forteller at Ræder har en egen næringseiendomsgruppe med rundt femten advokater. Det jobbes med transaksjoner, leieforhold og de fleste problemstillinger innenfor fagområdet fast eiendom og tilknyttede rettsområder. Hans kollega Fredrik Ottesen har ansvar for forretningsførselen for Eckbos Legat, og begge rapporterer direkte til styret.

Fortell om den prosessen du har ledet hundreåringen igjennom.

– Det har vært utrolig spennende og lærerikt. Både jeg og Ræder som firma har fått innsikt og kompetanse på et nivå få andre advokatfirmaer kan matche. Vi har gått i kundens sko, på byggeplassen, med hjelm! Vi har sett hvilken logistikkoperasjon en slik oppussing er. Hvordan én uforutsett detalj kan skape forsinkelser med ringvirkninger i flere uker etterpå. Og hvordan man hele tiden må justere og tilpasse prosjektet til virkeligheten man møter. En hundreåring kan skjule mange hemmeligheter! Jeg er overbevist om at dette er erfaringer vi vil trekke veksler på i møte med andre eiendomsselskaper. Vi forstår deres hverdag bedre.

 

Sjøfartsbygningens historie

I dag er det legatene advokat Eivind Eckbo opprettet som indirekte eier eiendommen. I 1909 ble Eckbo engasjert i oppbyggingen av Norges Rederforbund. Det var her han jobbet med ideen om et eget hus for sjøfartsnæringen. Eckbo overtok etter hvert alle aksjene i Sjøfartsbygningen selv.

Som gründer og investor var Eckbo involvert i en rekke virksomheter. Kosthold og helse var en hjertesak for Eckbo, og han drev forsøk med biodynamisk jordbruk allerede i 1935. I 1938 var han blant initiativtakerne til opprettelse av Norsk Forening til Kreftens Bekjempelse og Opplysningskontoret for kosthold og helse. Kreftforeningen er nå blant Sjøfartsbygningens leietakere. Eckbo opprettet en rekke legater, det første allerede i 1923. I dag er de samlet til ett legat. I 2014 ble det fra legatet delt ut mer enn 20 millioner kroner til gode formål.

 

Eckbos arv

Legatbestyrer og advokat Finn Eckbo har som etternavnet tilsier slektsbånd til Sjøfartsbygningens nestor. Eivind Eckbo var Finn Eckbos grandonkel, og Finn vokste så og si opp i Sjøfartsbygningen.

– Jeg fikk senere min aller første jobb i bakgården der nede. Jeg tjente meg lommepenger på å flikke sko hos en skomaker som holdt til i en av stallene. Min far overtok etter hvert sin onkel Eivinds oppgaver i forbindelse med Sjøfartsbygningen. Da far døde i 1974, ble det jeg som arvet oppgavene knyttet til Eckbos Legater I-XII, nå Major og Advokat Eivind Eckbos Legat. 

Finn er i dag strålende fornøyd med Sjøfartsbygningens nye klær.

-Jeg gjorde nok rett i å trekke meg litt tilbake fra den siste prosessen, det er lett å la nostalgien skygge for de beste løsningene. Men jeg fulgte med i periferien, så litt av æren tar jeg også, uten forkleinelse for det Anders og hans team har fått til. De har nok gjort det bedre enn jeg kunne gjort selv (– Men det må du ikke skrive, tilføyer han med glimt i øyet). – Det å løfte glasstaket over bakgården – der det i gamle dager var stall for mange hester – var et smart trekk. 

I dag er Sjøfartsbygningen kronjuvelen i balansen til Eivind Eckbos Legat. Brutto leieinntekter vil være på rundt 40 millioner per år. I 2014 ga legatet rundt 20 millioner til samfunnsnyttige formål.

Les mer om Sjøfartsbygningen i Rædaksjonelt 01/2016

Relaterte fagområder

Ønsker du våre oppdateringer?

Ja, takk!

Vi i Ræder Bing brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.

Laster....