Grunnrenteskatt på landbasert vindkraft

LinkedIn icon
articleCreated with Sketch.19. februar 2024

19. desember vedtok Stortinget innføring av grunnrenteskatt på landbasert vindkraft, med virkning fra og med inntektsåret 2024. De endelige reglene er blitt gunstigere enn det Regjeringen først hadde lagt opp til.

bilde_av_vindmøller.jpg

Vedtaket bygger på grunnrenteskattereglene for vannkraft, med enkelte tilpasninger. Grunnrenteskatten utformes dermed som en kontantstrømskatt med umiddelbart fradrag for investeringskostnader. For en nærmere beskrivelse av det opprinnelige lovforslaget – se vår tidligere artikkel her. 

Grunnrenteskatten omfatter landbaserte vindkraftanlegg som består av mer enn fem turbiner, eller som har samlet installert effekt på 1 MW eller høyere. Dette tilsvarer dagens grense for konsesjonsplikt etter energilovforskriften § 3-1.

Effektiv skattesats er nå satt til 25 prosent, mot 40 prosent i det opprinnelige forslaget.

Her kan du lese mer om den praktiske betydningen av de nye reglene, historikken og formålet bak grunnrenteskatten, publisert i Revisjon og Regnskap nr. 1 2024

 

 

Relaterte fagområder

Ønsker du våre oppdateringer?

Ja, takk!

Vi i Ræder Bing brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.

Laster....