I ytterste konsekvens kan det at bankene tar skritt for å sikre sine engasjementer bety at banken må tiltre sitt pant, og begjære tvangssalg av låntakers bolig. Tvangssalg i dagens eiendomsmarked viser imidlertid at bankens pant ikke alltid gir den sikkerheten som banken trodde den hadde.
Usikker sikkerhet
Ved kredittstillelse vil banker og andre finansinstitusjoner sikre sine låneengasjementer, og dette skjer som regel ved at långiver får pant i låntakers eiendeler, for privatpersoner ofte eiendom. Ved lån til privatpersoner i forbindelse med kjøp av bolig, vil banken eksempelvis alltid sikre seg pant i boligen som sikkerhet for lånet. En bank vil ved vurderingen av sin sikkerhet innberegne en viss margin, og ta høyde for en verdireduksjon i eiendommen, for eksempel som følge av konjunkturer i eiendomsmarkedet.
I enkelte større tvangssalgsprosesser har dagens rentenivå, «dyrtid» og stagnasjon i eiendomsmarkedet vist at eiendommene som tjener som sikkerhet for lånet kan være svært vanskelige å få realisert, i tillegg til at prisen man oppnår under tvangssalget er langt lavere enn antatt markedspris.
Det er først ved realisasjon av panteobjektet at vi ser den reelle verdien av bankens pant, og erfaringen fra 2023 er at mange eiendommer i praksis likevel ikke ga banken tilfredsstillende sikkerhet. Når panteobjektet er tvangssolgt, og oppnådd pris ikke dekker bankens utestående, må banken enten forsøke å sikre restengasjementet på annet vis, for å unngå å gå på et tap.
Når er det egentlig et «mislighold»?
Banken kan naturlig nok ikke tiltre sitt pant og begjære tvangssalg uten videre. Et minimum må være at låntaker misligholder låneforpliktelsen sin, og ofte over noe tid. Veldig enkelt sagt er det et mislighold når en skyldner ikke overholder en betalingsforpliktelse overfor en fordringshaver. Hva som skal betales og innen hvilken frist, vil normalt fremkomme i den låneavtale som partene har inngått.
Om vi legger til grunn Finanstilsynets utgangspunkt for hva som utgjør et «mislighold», vil dette enten inntreffe der et betalingskrav fra kreditoren har forfalt med mer enn 90 dager, og der beløpet ikke er uvesentlig, eller der det er lite sannsynlig at motparten vil være i stand til å innfri forpliktelsene sine. Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA) har publisert retningslinjer for hvordan bankene skal identifisere mislighold, og norske banker og kredittforetak er forventet å etterleve disse retningslinjene.
I praksis vil altså Finanstilsynets utgangspunkt, i det aller fleste tilfeller, bety at en låntaker som ikke klarer å betale renter og avdrag i henhold til låneavtalen over en periode på tre måneder, være i mislighold. I løpet av en slik tremånedersperiode må låntaker også forvente at banken allerede har startet forberedelsene av en tvangsinnfordringssak (dette bør de), gjerne ved at låntakeren mottar purringer, betalingsoppfordringer og til slutt et varsel om tvangsinnkreving.