Kjøpe elbil nå?

LinkedIn icon
articleCreated with Sketch.19. mai 2021

Ja, dersom du går svanger med planer om å kjøpe deg elbil, bør du gjøre det nå. Fra nyttår kommer det nesten helt sikkert avgifter.

Bilde av bil som lader.jpg

Det har lenge vært enighet blant partiene på stortinget om at Elbil fordelene skal minst vare ut til 2022. Men hva som skjer etter 2022 er helt åpent. Derimot er det nesten helt sikkert at elbiler solgt etter 1. januar 2022 vil inneholde flere avgifter enn i dag.

Den norske elbilpolitikken har blitt en gedigen suksess. Så populært har elbilen blitt i Norge at det har blitt skikkelig hodebry for politikerne.

I følge tall fra Finansdepartementet sparte norske elbilister 12 milliarder i skatte- og avgifter bare i 2019. Dette er store tall, og dette var inntekter som staten før tok inn fordi mange av disse kjørte rundt i tungt avgiftsbelagte biler.

Etter valget er det mange valgløfter som skal finansieres. Dette gjelder enten det blir rødgrønt eller blågrønt flertall. Når politikerne skal finne disse pengene, vil øynene fort kastes på bilen. Bilen er et skatteobjekt som politikerne elsker å skattlegge. Den er miljøsynder, den er luksus og folk kan ta kollektiv hetes det. Politikerne vet derimot også at nærmest uansett hvor mye avgifter som pålegges bilen, vil de fleste fortsette å kjøre bil.   

Når elbilavgiftene nå er kr 0 skal det dessuten kun mindre avgiftsendringer til for at folk styrer tilbake igjen til fossile biler. Elbilene er fortsatt langt dyrere å kjøpe, og det er mer usikkerhet knyttet til bruktverdiene. Blir en elbil 100.000 kr dyrere, vil dermed mange kjøpe en dieselbil istedenfor. Men kjøper de en dieselbil så betaler de ikke bare litt avgift, de betaler kanskje over 50% av bilens verdi i avgifter. Dermed øker statens inntekter langt mer enn det elbilavgiften økningen isolert sett tilsier.

For politikere som skal finansiere dyre valgløfter er dette rene himmelen. De kan skru opp avgiftene bare litt og litt for hvert år, og de får mer inntekter enn det de skrur opp avgiftene med. Det er nesten ingen politikere som kan motstå en slik fristelse.

For deg betyr det at elbilen blir mer skattlagt fremover. Og om 10 år, når elbilen er billigere i produksjon, så vil nok avgiftsnivået være på nivå med fossilt drivstoffbiler i dag.

Ønsker du våre oppdateringer?

Ja, takk!

Vi i Ræder Bing brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.

Laster....