Tips ved skatterapportering for 2023

LinkedIn icon
articleCreated with Sketch.22. april 2024

Det nærmer seg frist for levering av skattemeldingen. Vi er blitt vant med at opplysninger er forhåndsutfylt, men det gjelder ikke alle investeringer. Kryptoinvesteringene må du fortsatt selv sørge for blir oppført på skattemeldingen. Det gjelder både inntekt og formue. Hvis en ikke rapporterer opplysningene, kan en risikere straffeskatt for å unnlate å rapportere inntekt og /eller formue. Dessuten kan en gå glipp av fradrag, dersom en har lidt tap ved kryptoinvesteringene.

iStock-1441730993-modified-e89a2cfd-4302-4c71-b6d0-0032507bda5b.jpg

Vi har i tidligere artikler redegjort for skatteplikt ved kryptoinvesteringer

se bl.a:

TV2 Nyhetene 22.april - intervju med skattesekspert Tone Kaarbø:
Om krypto og skatt i forbindelse med skattemeldingen 

Skattlegging av investeringer i kryptovaluta og non-fungible tokens

Fradrag for tap på kryptoinvesteringer 

Hva gjør du om kryptobørsen går konkurs?

 

Podkast om krypto

Vi har også en egen podcastserie som omhandler ulike problemstillinger ved krypto og skatt, hør her:

 

Tips fra våre skatteeksperter

Nedenfor følger noen korte tips for hva du bør huske i forbindelse med skatterapporteringen for 2023. Husk at innleveringsfristen for privatpersoner er 30. april 2024. Fristen for næringsdrivende er 31. mai 2024. Dersom du trenger mer tid, så kan du søke om 30 dagers utsettelse. Det kan du gjøre her: Søk om utsatt frist for levering av skattemeldingen for næringsdrivende - Skatteetaten. Merk at du må søke om utsettelse før fristen løper ut.

1. Gi opplysninger om inntekt og formue knyttet til dine kryptoinvesteringer i skattemeldingen. Det er et eget «kort»/tema i skattemeldingen som heter «Andre finansprodukter og virtuelle eiendeler/kryptovaluta».

Fyll ut formue, gevinst, tap og ev. avkastning på kryptoinvesteringer. Husk å oppgi beløp i norske kroner. Gjør så godt du kan.

Den vanligste feilen er fortsatt at at man rett og slett ikke tenker på at formue og inntekt knyttet til krypto skal oppgis i skattemeldingen. Det er fortsatt mange som tror at det først er når en tar ut ordinær valuta, at skatteplikt oppstår. Det er feil. Det er mange hendelser som utløser skatt. Hvis en for eksempel swapper/veksler fra en kryptovaluta til en annen type kryptovaluta (for eksempel fra Bitcoin til Ethereum), så skal det beregnes gevinst/tap. Det samme gjelder dersom en bruker kryptovaluta som betalingsmiddel. Hver gang det skjer, skal det beregnes gevinst/tap, og dette skal føres i skattemeldingen. Har en investert i kryptovaluta, men bare «eier» /holder den, så skal beholdningen oppgis som formue (med markedsverdien per 31.12.2023 – omregnet til norske kroner).

2. Prøv om du kan bruke webtjenester på skatterapportering, for eksempel Kryptosekken eller Koinly.

Du legger inn informasjon om handelsplattformer du har benyttet, og så henter webtjenestene inn data og utarbeider rapport som kan benyttes som grunnlag for utfylling av skattemeldingen eller som kan lastes opp og legges ved skattemeldingen. Mener du at det er noe som ikke er riktig i rapporten, lag en forklaring på det og legg det inn i skattemeldingen. Merk at web tjenestene ikke støtter desentraliserte (Defi -produkter) fullt ut, her må en påregne manuelle beregninger.

3. Har du mistet tilgang til wallet, nøkler, blitt, svindlet eller hacket mv, så kan du kreve fradrag for tap.

Det du kan kreve fradrag for er det beløp du har investert, pluss evt. kostnader i den forbindelse. Verdioppgang etter investeringen, får en ikke fradrag for. Gi gjerne opplysninger på skattemeldingen/kortet.


4. Har du glemt å oppgi inntekt eller formue knyttet til kryptoinvesteringer for tidligere år, så kan du rette skattemeldingen.

Du kan selv rette for de tre siste årene 2020, 2021 og 2022, frem til fristen for å levere skattemeldingen utløper (30. april). (Etter dette kan ikke selv egenrette året 2020.)

Dersom du ønsker å rette opplysninger for år lenger tilbake, må du sende et brev /eget skjema på skatteetatens nettsider og be om frivillig retting. Det kan gjøres inntil ti år tilbake. Dersom du enten selv retter eller ber skattekontoret om retting, skal det ikke ilegges tilleggsskatt. Selv om en slipper tilleggsskatt, så må en likevel betale den skatt som er unndratt, samt renter. Link til artikkel om frivillig retting Inntekt av krypto – retting av skattemeldinger (raederbing.no)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterte fagområder

Ønsker du våre oppdateringer?

Ja, takk!

Vi i Ræder Bing brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.

Laster....