Unngå renter – betal restskatten nå

LinkedIn icon
articleCreated with Sketch.24. mai 2022

Det lønner seg å betale baksmellen før du får regningen fra Skatteetaten - gjør du det, slipper du å betale renter av restskatten.

norwegian-currency-money-of-norway-closeup-background-hundre-kronor-picture-id1159595112.jpg

Frist for å levere skattemelding for personer var 30. april då. Mange har fått utsatt frist til 31. mai. For upersonlige skattytere, næringsdrivende mv, er fristen for å levere skattemelding 31. mai. Det er mulig å søke om utsatt frist, det må i så fall gjøres innen 31. mai.

En må selv betale restskatten på eget initiativ innen 31. mai i år, for å unngå renter. Dette gjelder både personlige og upersonlige skattytere, og selv om fristen for å levere skattemelding skulle være utløpt.

I praksis betales restskatten ved å bruke kontonummer og KID-nummer som du finner i skattemeldingen. Hvis du betaler inn for mye restskatt, vil du godtgjøres renter ved tilbakebetaling.

Venter du til etter 31. mai, må du betale 0,39 % p.a. i renter, beregnet fra 1. juli 2021 frem til forfall for første termin for restskatt i 2022. Det kan imidlertid være verdt å regne nærmere på om tidlig innbetaling lønner seg for deg. Inflasjonen det siste året har vært svært høy. Dersom veksten blir like høy i perioden fra 31. mai og frem til forfall, kan dette spise opp deler av fordelen ved tidlig innbetaling av restskatten. Videre bør det tas høyde for egen innskuddsrente (eller annen avkastning) i perioden 31. mai frem til forfall.

Forfallsdatoen avhenger av når du mottok skatteoppgjøret. Hvis du fikk over 1000 kroner i restskatt, deles summen opp i to fakturaer. Fikk du skatteoppgjøret i juni eller tidligere, forfaller den første fakturaen 20. august og den andre fakturaen 24. september. Fikk du skatteoppgjøret i august eller senere, forfaller den første fakturaen 3 uker etter at skatteoppgjøret var klart og den andre 8 uker etter at skatteoppgjøret var klart.

Merk at fristen 31. mai for innbetaling av tilleggsforskudd på skatten ikke påvirkes av utsatt skattemeldingsfrist, hvis du har søkt om det.

Relaterte fagområder

Ønsker du våre oppdateringer?

Ja, takk!

Vi i Ræder Bing brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.

Laster....