Hvilke MVA-regler gjelder for museer og gallerier?
Visste du at museer og gallerier som tar betalt for inngangsbilletten er underlagt avgiftsplikt med en sats på 12 %? Her gjennomgår vi noen av de viktigste reglene og utfordringene knyttet til MVA-beregning og fradragsrett.
MVA: Hvilke regler gjelder?
Det er neppe noen nyhet at det ble innført avgiftsplikt for museer og gallerier fra 1. januar 2010, og at avgiftssatsen er 12 %. Avgiftsplikten gjelder kun museer og gallerier som tar betalt for inngangsbilletten.
En av grunnene til at avgiftsplikten ble innført, var at flere museer og gallerier allerede var registrert i MVA-registeret grunnet omsetning fra kiosk eller kafé. Inngangspenger fra besøkende ble også inkludert i avgiftsplikten, for å lette håndteringen av MVA.
Når museer og gallerier krever opp MVA, oppstår likevel utfordrende problemstillinger knyttet til beregning av MVA og den såkalte fradragsretten.
Beregning av MVA
I enkelte tilfeller kan det være utfordrende å avgjøre hvilke kostnader som skal inkluderes når museer og gallerier skal beregne MVA, for eksempel ved utlån av kunstverk i inn- og utland.
Ved utleie av museets eller galleriets egne kunstverk, skal det kreves opp 25 % MVA i henhold til de alminnelige reglene om avgiftspliktig på utleie av varer.
Normalt må også kunstverket som leies ut, klargjøres for transport. Det kan være snakk om helt enkel innpakking eller mer omfattende arbeid og materialer som faktureres låntakeren. Er også disse kostnadene avgiftspliktige?
Ifølge MVA-loven skal alle kostnader ved oppfyllelse av en avtale inngå i beregningsgrunnlaget for MVA. Dette vil gjelde uavhengig av om kostnadene for klargjøring av kunstverkene inngår i vederlaget for lånet, eller om det kreves særskilt betaling. Når det tas betalt for klargjøringen, er kostnadene nødvendige for oppfyllelse av låneavtalen, og det skal derfor beregnes MVA.
Ved omsetting av kunst til utlandet, f.eks. når kunstverk selges eller leies ut til andre land, gjelder et generelt fritak for MVA. I praksis innebærer dette at MVA-satsen er 0%.
Fradragsrett for museer og gallerier
Museer og gallerier må også vurdere omfanget av den såkalte fradragsretten, dvs. i hvilken grad det kan gjøres fradrag for MVA på innkjøp.
Et grunnvilkår for fradragsrett, er at det drives næringsvirksomhet. Enkelt forklart innebærer dette at det må drives aktivitet for egen regning og risiko, som over tid teoretisk sett er egnet til å gå med overskudd.
For en del museer og gallerier kan det tenkes at inngangspenger fra besøkende ikke er tilstrekkelig for å skape overskudd for utstillingsvirksomheten. Imidlertid medregnes også tilskudd som inntekter, slik at kravet om næringsvirksomhet ofte vil være oppfylt likevel.
Fradragsretten gjelder ikke ethvert innkjøp
Fradragsretten gjelder ikke «hva som helst». Det er et vilkår at varen eller tjenesten må være anskaffet til bruk i den avgiftspliktige virksomheten. Innkjøp til privat bruk, eller innkjøp til andre selskaper, gir ikke rett til fradrag.
Museer og gallerier som ikke tar inngangspenger, vil ikke være underlagt avgiftsplikt for utstillingsvirksomheten, og vil da heller ikke har noen fradragsrett knyttet til innkjøp av varer og tjenester til bruk i denne delen av virksomheten.
Har museet eller galleriet både en avgiftspliktig og en ikke-avgiftspliktig omsetning (f.eks. utstillingsvirksomhet uten inngangspenger, men er suvenirbutikk som teoretisk sett kan gå med overskudd), er det kun anskaffelser til bruk i den avgiftspliktige virksomheten som gir fradragsrett. Kjøper man en vare eller tjeneste til bruk både i den avgiftspliktige- og ikke-avgiftspliktige virksomheten, vil man kunne få delvis fradragsrett.
Har man derimot utstilling med inngangspenger, kafé og suvenirbutikk, vil man ha fradragsrett på innkjøp uavhengig av hvilken del av den samlede avgiftspliktige virksomheten som skal benytte seg av innkjøpet.
MVA ved innførsel av kunst til Norge
Kunstnere som produserer og omsetter kunstverk, er ikke avgiftspliktige, og har derfor ikke fradragsrett for MVA som påløper på innkjøp i forbindelse med produksjon av egne kunstverk. Museer og gallerier som stiller ut kunstverkene, og i mange tilfeller finansierer bestillingsverk, har imidlertid fradragsrett.
Dersom en kunstner selger eller leier ut et kunstverk, vil det i utgangspunktet ikke påløpe MVA på fakturaen fra kunstneren.
Når en kunstner selger eller leier ut et kunstverk, og kunstverket innføres fra utlandet, kan det likevel oppstå spørsmål om det påløper innførsels-MVA på 25%.
Det påløper ikke innførsels-MVA når en nålevende kunstner innfører egne originalverk til Norge. Det samme gjelder dersom innførselen skjer ved mellommann i kunstnerens navn. Begrepet «mellommann» kan litt enkelt forklares som en person eller organisasjon som opptrer på kunstnerens vegne.
Dersom museet eller galleriet importerer kunstverk i eget navn, eller dersom importen gjelder kunstverk av en avdød kunstner, vil det påløpe innførsels-MVA. For et avgiftspliktig museum eller galleri som skal bruke kunstverket i sin avgiftspliktige utstillingsvirksomhet, vil dette ikke være et problem, fordi beløpet kan fradragsføres.
Husk fradragsmulighetene
Å navigere i MVA-regelverket kan være utfordrende, men med riktig forståelse kan museer og gallerier sikre at de oppfyller sine forpliktelser uten å gå glipp av fradragsmuligheter.
Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med vårt Museums-team.
Relaterte artikler
- NFI gjennomgår egne vedtak på nytt etter medhold til Qvisten Animation
- Nakne babyer, barneskuespillere og samtykkekompetanse
- Bærekraft og bruktsalg: Et skritt i riktig retning med foreslåtte endringer i brukthandellova
- Gratisbilletter til de ansatte i julegave?
- Utesteder kan fastsette aldersgrenser som forskjellsbehandler
- Dos and don´ts: Dronefotografering i film- og TV-produksjon
- Rettslig beskyttelse av TV-formater
- Mistenkt – død eller levende: Om å bli krenket i true crime
Relaterte fagområder
Ønsker du våre oppdateringer?
Ja, takk!
Vi i Ræder Bing brenner for faget vårt, og er levende opptatt av å dele kunnskap. Derfor vil vi oppdatere deg jevnlig med å sende siste faglige nytt samt invitasjoner til gratis seminarer. Fyll ut din kontaktinfo nedenfor og få tilsendt vårt nyhetsbrev.